MENU

Ontslag op staande voet, 3 eisen waar de werkgever zich aan moet houden

8 november 2024

U hoort van uw werkgever dat u op staande voet bent ontslagen. Misschien wordt u zelfs meteen weggestuurd. Of u bent werkgever en u vermoed dat uw werknemer iets heeft gestolen of iets ernstigs heeft gedaan. Mag ontslag op staande voet zomaar? Zijn er voorwaarden gebonden aan het ontslag op staande voet?

Ontslag op staande voet, 3 vereisten

Er zijn verschillende vormen binnen het ontslagrecht. Ontslag op staande voet is de meest ingrijpende maatregel. De gebeurtenis moet dusdanig dringend en ernstig zijn dat een ander alternatief niet voorhanden ligt. Een ontslag op staande voet kan om die reden niet zomaar worden gegeven en er gelden strenge voorwaarden.

  1. De eerste voorwaarde is dat er sprake moet zijn van een dringende reden, zoals diefstal of fraude;
  2. De tweede voorwaarde is dat het ontslag op staande voet onverwijld moet worden gegeven. Dit betekent dat de werkgever direct het ontslag op staande voet moet geven nadat hij bekend is geworden met de gebeurtenis. Uiteraard wordt de mogelijkheid geboden om een onderzoek te laten verrichten voordat het ontslag wordt gegeven. Afhankelijk van de omstandigheden wordt bepaald of het ontslag op staande voet onverwijld is gegeven;
  3. De derde voorwaarde is dat aan de werknemer mededeling wordt gedaan van de reden van het ontslag. De werknemer heeft er recht op te weten waarom hij op staande voet wordt ontslagen.

De ontslagbrief

Bij ontslag op staande voet wordt meestal een ontslagbrief aan de werknemer verstrekt. In die brief geeft de werkgever aan waarom de werknemer op staande voet is ontslagen. Deze brief is maatgevend voor het ontslag op staande voet. De werkgever moet aantonen dat al die verwijten in de brief een dringende reden opleveren voor ontslag op staande voet. De bewijslast van het ontslag op staande voet ligt bij de werkgever. De werkgever moet bewijzen dat de werknemer terecht op staande voet is ontslagen.

Geen WW-rechten

Een ontslag op staande voet heeft grote gevolgen voor een werknemer. De werknemer kan bijvoorbeeld geen aanspraak maken op een WW-uitkering, omdat het UWV de werknemer die op staande voet is ontslagen in beginsel als verwijtbaar werkloos acht. Daarnaast kan de werknemer geen aanspraak maken op een transitievergoeding.

Vaak komt het voor dat een werkgever een werknemer op staande voet heeft ontslagen, maar eigenlijk al een tijdje wist dat de werknemer iets fout deed zonder de werknemer hierop aan te spreken. Het ontslag kan dan teruggedraaid worden. Immers, het ontslag is dan niet onverwijld (zonder vertraging) gegeven.

Tips bij ontslag op staande voet

Mocht u op staande voet worden ontslagen en bent u het daar niet mee eens, dan is het van belang dat u snel handelt. U heeft twee maanden de tijd om het ontslag aan te vechten bij de kantonrechter, na twee maanden kan dat niet meer. Doe in ieder geval geen toezeggingen aan de werkgever, onderteken niets en laat u juridisch adviseren alvorens u het gesprek met de werkgever aangaat.

Als werkgever is het van belang dat u zich goed laat adviseren rondom het geven van ontslag op staande voet. In sommige gevallen kan het raadzaam zijn om ook een procedure bij de rechter te beginnen ter (voorwaardelijke) ontbinding van de arbeidsovereenkomst.

Gelet op de ingewikkeldheid van het ontslagrecht geldt het advies om u te allen tijde te laten bijstaan door een gespecialiseerde arbeidsrechtadvocaat. Soms is het beter om het geschil onderling op te lossen. Ook daar kunnen onze gespecialiseerde advocaten u bij bijstaan.

Wie betaalt mijn advocaat?

De kosten van een advocaat bij een geschil over ontslag kunnen op drie manieren worden vergoed. Indien u een rechtsbijstandverzekering heeft heeft u (bij procedures) recht op vrije advocaatkeuze. Bel met uw tussenpersoon of rechtstreeks met uw verzekeraar om te vragen of geschillen met betrekking tot werk/arbeidsrecht onder de dekking vallen. Indien dat het geval is worden -in beginsel- alle kosten vergoed door de verzekeraar.

Heeft u geen verzekering? Dan kunt u als particulier mogelijk nog in aanmerking komen voor een toevoeging vanuit de Raad voor Rechtsbijstand. Hier kunt u gebruik van maken als u een laag inkomen heeft. Welke inkomens- en vermogenscriteria daarbij gelden leest u hier. Uw advocaat kan een toevoeging aanvragen en indien toegewezen betaalt u een eigen bijdrage.

De derde wijze is wanneer u zelf uw advocaat betaalt. U neemt dan contact op met ons kantoor en wij brengen vrijblijvend een passend prijsvoorstel uit.

Tips!

  • Leg alles vast. Een werkgever legt zoveel mogelijk vast ten aanzien van uw re-integratie. Het is belangrijk dat u dat ook doet. Leg zoveel mogelijk schriftelijk vast, zodat u er in een later stadium eventueel een beroep op kunt doen. Doet de bedrijfsarts verslag, maar kloppen de feiten niet helemaal? Kaart het aan en doe dit altijd schriftelijk. Geeft de werkgever aan dat u niet bereikbaar bent, maar kunt u gespreksregistraties en appjes overleggen? Schrijf het op en mail!
  • Second opinion/deskundigenoordeel. Verschillen u en de werkgever/bedrijfsarts van mening over (een onderdeel van) uw re-integratie? Vraag een second opinion aan bij een andere bedrijfsarts, dan wel een deskundigenoordeel bij het UWV.

Neem contact op met FAIR

Heeft u te maken met zo een situatie? Bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem contact met ons op voor een kennismakingsgesprek. Onze arbeidsrechtspecialisten staan klaar voor u.

FAIR Advocaten
Rijswijkseplein 786
2516 LX Den Haag
070 – 204 00 28
info@fairadvocaten.nl

menu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram