MENU

Ontslag na goed overleg met een VSO? 3 tips!

26 juli 2024

Ontslag is nooit leuk. Maar als die reorganisatie toch al niet af te wenden is, dan wel, de relatie met uw werkgever niet meer is wat het was dan kan het maar beter in onderling overleg.

Veel werkgevers zullen dit beamen en zullen u in een dergelijk geval een zogeheten vaststellingsovereenkomst (VSO) aanbieden. Een contract waarmee u met wederzijds goedvinden de arbeidsovereenkomst beëindigt. In het document staan afspraken over de einddatum, eventuele vergoedingen zoals een transitievergoeding en zaken zoals geheimhouding.

Alhoewel veel van onze cliënten achteraf zeggen een ontslag wel te hebben zien aankomen, valt de vaststellingsovereenkomst vaak letterlijk en figuurlijk op uw dak, dan wel, in uw mailbox. FAIR Advocaten helpt u op weg met 3 concrete tips.

  1. Onderteken niets en raadpleeg een jurist. Stelt uw werkgever zich heel vriendelijk op en/of heeft u een langlopende goede werkrelatie gehad? Of heeft u wellicht een andere reden om snel te tekenen? Doe het niet. Haastige spoed is zelden goed, maar bij het ondertekenen van een VSO is haastige spoed nooit goed. De koninklijke route is om de overeenkomst te laten beoordelen door een arbeidsrechtspecialist. En vaak worden de kosten hiervan vergoed door de werkgever, zodat het u ook niets kost.
  2. Vraag om tijd. Ook werkgevers hebben -zelfs bij lange dienstverbanden- vaak haast bij het komen tot afspraken. Het komt niet zelden voor dat werknemers zich melden bij één van onze arbeidsrechtadvocaten met nog maar een paar dagen tot aan de deadline die verbonden is aan het voorstel.
    Om uzelf en de ruimte te gunnen om goed na te kunnen denken over de mogelijkheden en gevolgen van een VSO is het goed om bij de werkgever te vragen om extra tijd. Vaak is dit geen probleem. Laat u zich dus niet gek maken door een ijverige werkgever.
  3. Wees niet bang om te onderhandelen. Ook wanneer u geen jurist inschakelt, hoeft u niet bang te zijn om te onderhandelen over de vaststellingsovereenkomst. Zie de aan u toegestuurde overeenkomst als een eerst voorstel, dat zich leent voor een tegenvoorstel.
    De werkgever neemt het initiatief om tot afspraken te komen en heeft er dus een belang bij om er met u uit te komen. Dat betekent vaak dat er meer in het vat zit dan u in eerste instantie wordt voorgesteld. Tegelijkertijd is uw belang nog groter, immers, u tekent voor uw eigen ontslag. Dat rechtvaardigt een tegenvoorstel van uw zijde met betere voorwaarden. Onderhandelen over een VSO is dan ook meer dan gebruikelijk.

Neem contact op met FAIR
Heeft uw werkgever u een vaststellingsovereenkomst aangeboden en wilt u deze laten beoordelen? Wilt u de mogelijkheden bespreken om een betere regeling te treffen? Heeft u vragen over de wettelijke transitievergoeding uw WW-rechten of andere VSO-gerelateerde zaken? Zoek contact met één van onze arbeidsrechtspecialisten!

FAIR Advocaten
Rijswijkseplein 786
2516 LX Den Haag
070 – 204 00 28
epozdemir@fairadvocaten.nl

menu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram