Slachtoffer van een strafbaar feit zijn. Je vraagt er niet om, je wordt het. Het leidt tot fysiek letsel, maar ook immateriële schade. Vaak ook tot financiële achteruitgang of schade.
Als slachtoffer van een delict kun je nooit ongedaan maken hetgeen je is overkomen. Tegelijkertijd heeft u als slachtoffer verschillende rechten. FAIR Advocaten licht drie belangrijke rechten uit.
- Klagen (artikel 12). Het is een veelgehoorde term: de artikel 12-procedure. De officier van justitie is in Nederland bevoegd om een vervolging in te stellen naar aanleiding van een strafbaar feit. Het komt regelmatig voor dat de officier oordeelt dat een zaak moet worden geseponeerd, bijvoorbeeld vanwege gebrek aan bewijs of de persoonlijke omstandigheden van een verdachte.
In zo’n geval heeft u het recht om een brief te schrijven aan het Gerechtshof van uw woongebied (ressort) en u te beklagen in een artikel 12-procedure over het uitblijven van een vervolging. Het Hof doet uitspraak en kan de officier van justitie bevelen om vervolging in te stellen.
- Verzoek om schadevergoeding. Als slachtoffer/benadeelde partij van een strafbaar feit heeft u het recht om binnen de strafzaak een verzoek te doen tot vergoeding van uw schade. Het kan gaan om materiële en/of immateriële schade. De rechter kijkt naar uw verzoek en de onderbouwing daarvan en kan uw verzoek -kort gezegd toewijzen, gematigd toewijzen dan wel afwijzen. Mocht u een bedrag worden toegekend dan is het onder omstandigheden mogelijk dat de schadevergoedingsmaatregel wordt opgelegd. Dit betekent dat het CJIB het toegewezen bedrag namens u kan innen en dat een veroordeelde zelfs kan worden vastgezet indien hij de schadevergoeding niet betaalt.
- Als slachtoffer of nabestaande van een misdrijf waarop een maximale gevangenisstraf van 8 jaar of meer staat heeft u ook het spreekrecht. Dit geldt ook voor enkele andere ernstige feiten, zoals bedreiging of een ernstig verkeersongeval. Van dit spreekrecht kan een slachtoffer zelf gebruik maken. Het is ook mogelijk dat er een verklaring wordt voorgelezen, bijvoorbeeld door een advocaat.
Neem contact op met FAIR
Bent u slachtoffer van een strafbaar feit en bent u op zoek naar professionele juridische begeleiding hierbij? FAIR staat voor u klaar met twee slachtofferadvocaten.
FAIR Advocaten
Rijswijkseplein 786
2516 LX Den Haag
070 – 204 00 28
epozdemir@fairadvocaten.nl