Voor sommige gezinnen begint een ondertoezichtstelling of een uithuisplaatsing via een eerste melding bij Veilig Thuis (hierna te noemen: VT). Dit kan gedaan worden door de politie maar ook een instantie als school of een arts. Bij een eerste melding bij VT kan dit enorm schrikken zijn voor een ouder. Wat kun je als ouder doen en waar moet je op letten zodra je bericht krijgt van hen of het duidelijk is dat er een zorgmelding wordt gedaan?
Een melding wordt gedaan wanneer er zorgen zijn over de veiligheid van een kind, volwassene of gezin. Dit kan gaan om vermoedens van huiselijk geweld, kindermishandeling of ouderenmishandeling. In deze blog zullen we de nadruk leggen op de veiligheid van het kind omdat juist daar een OTS of UHP uit kan voortvloeien.
Soms doen buren of omstanders een melding bij de politie als ze een ruzie horen. De politie kan dan komen kijken om polshoogte te nemen en om zeker te zijn dat iedereen veilig is. De politie bekijkt de situatie en als zij vindt dat er zorgen zijn kunnen ze een zorgmelding doen bij VT. Die kan bijvoorbeeld gebeuren als er ruzie is thuis en de (jonge) kinderen in de nacht wakker zijn, ook kan dit gebeuren als een van de ouders heel boos is geworden op de agenten of daar ruzie mee maakt.
Zorgmeldingen komen niet alleen van de politie maar kunnen ook komen uit een ziekenhuis, als een arts het niet vertrouwd of een school in geval van een kind een uitspraak doet over de (on)veiligheid thuis.
Er zijn meerdere bevoegdheden om onderzoek te doen naar de veiligheidssituatie. Zij zullen proberen te helpen om te kijken wat u als ouder kunt doen om de onveiligheid binnen het gezin weg te nemen. Als dat niet lukt kunnen er strengere maatregelen genomen worden.
Bij ernstige zorgen kan VT een Jeugdbeschermingstafel (JBT) organiseren om te bepalen welke maatregelen nodig zijn. In ieder regio heet dit anders. In regio Haaglanden noemen ze het de jeugdbeschermingstafel terwijl het in regio Rotterdam jeugdbeschermingsplein wordt genoemd. In West-Brabant heet het weer Kr8-Kollectief. Het komt in alle gevallen erop neer dat een verzoek tot onderzoek wordt besproken. De volgende maatregelen zullen hieronder worden besproken.
Indien nodig kan VT een melding doen bij de Raad voor de Kinderbescherming, die verder onderzoek kan doen naar een maatregel als een ondertoezichtstelling of uithuisplaatsing. Let op, als de zorgen groot zijn kunnen ze de Raad ook vragen om onderzoek te doen naar een spoedmaatregel zoals een VOTS of een spoeduithuisplaatsing buiten kantooruren.
Soms is hulpverlening al betrokken bij het gezin, in dat geval kijkt VT of de gemelde problemen betrokken kunnen worden bij de ondersteuning die er al ligt.
Veilig Thuis heeft volgens de wet een adviserende rol indien dat noodzakelijk is.
Mocht u te maken hebben met zo een situatie dan is het van belang om snel actie te ondernemen. In deze voorfase heeft u, in de meeste gevallen, nog geen recht op gesubsidieerde rechtsbijstand. Soms dekt een rechtsbijstandsverzekering de bijstand van een voorkeursadvocaat wel. In alle gevallen kunt u de hulp van een advocaat ook inroepen op betalende basis. Hoe dan ook, het is altijd verstandig om tijdig een advocaat te contacteren als u weet dat een onderzoek tot iets zou kunnen leiden. Onze advocaten zijn gespecialiseerd om u bij te staan en met u mee te gaan naar afspraken met VT of de Raad voor de Kinderbescherming.
Wenst u uw opties te bespreken? Ontdek hoe de advocaten van FAIR Advocaten u kunnen ondersteunen. FAIR Advocaten is zowel 2023 als 2022 winnaar geworden van de Review Awards van Advocaatscore waarin zij het hoogst is beoordeeld op cliënttevredenheid. In 2024 stonden vijf van onze advocaten in de top 10 best beoordeelde advocaten van Nederland en werd Fair Advocaten de tweede van het land. Onze jeugdrecht advocaat stond op nummer 1 (!) van 2000 advocaten. Lees hier de reviews! Het kennismakingsgesprek van een half uur is geheel vrijblijvend en gratis! Indien u nog meer blogs wenst te lezen over familierecht kunt u bijvoorbeeld deze blog lezen over ondertoezichtstelling.
Rijswijkseplein 786
2516 LX Den Haag
070 – 204 00 28
zengin@fairadvocaten.nl