MENU

Mediation in strafzaken, hoe werkt dit?

21 juni 2024

Je krijgt te maken met politie en justitie. Je bent aangehouden en bent meegenomen naar het bureau. Vervolgens word je verhoord. Het betreft een strafbaar feit waar je een incident had met een ander. Je bent boos op de ander, er is het een en ander gebeurd, maar je vraagt je af: wat nu? Uiteraard is het verstandig om een advocaat te benaderen die je wellicht kan bijstaan in deze procedure. Vaak denkt men dat het hierbij stopt: je krijgt een zittingsdatum en dan maar afwachten.

Niets is minder waar, als je diezelfde persoon (de aangever/aangeefster) nog moet tegen komen op straat ofwel op werk, dan is het verstandig om te denken aan mediation. Waarom? Mediation is niet alleen mogelijk in bijvoorbeeld echtscheidingszaken, maar ook in strafzaken! Het wordt niet altijd gepromoot en niet elke advocaat voelt hier iets voor, maar het is zeker mogelijk. Mediation betekent namelijk niet dat je het strafbare feit bekent. Het enige wat het betekent is dat je in gesprek wenst te gaan met de aangever/aangeefster om verder met elkaar te kunnen. Daar komt bij dat het in je voordeel kan werken voor je strafmaatverweer: de houding van de verdachte in het proces kan tot een lagere straf leiden. Daarnaast kan je luisteren naar de aangever/aangeefster en in gesprek gaan. Uiteraard moeten beide partijen hiertoe bereid zijn. Vervolgens wordt er afgesloten met een slotovereenkomst. De rechter kan deze inzien en wordt dan ook opgenomen in het dossier. Het is dan ook een fabel dat mediation enkel werkt in de kleinere zaken. Ook in grotere zaken kan het enorm veel baat hebben. Mediation kan ervoor zorgen dat beide partijen vrede krijgen met het incident en ervan kunnen leren, het kunnen verwerken. Het is een mooi initiatief en wij als kantoor kijken per zaak of het in jouw geval van toepassing kan zijn. Mooi meegenomen is dat jij de kosten van het mediationtraject niet hoeft te dragen, maar de rechtbank. Tenslotte verdient het de opmerking dat mediation er niet voor zorgt dat de zitting niet meer plaatsvindt.

Neem contact op met FAIR

Neem contact op met een advocaat om te bespreken of mediation handig is en uiteraard om je bij te staan in je zaak. Ben je benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Het kennismakingsgesprek van een half uur is geheel vrijblijvend en gratis!

FAIR Advocaten
Rijswijkseplein 786
2516 LX Den Haag
070 – 204 00 28
jevtovic@fairadvocaten.nl

 

menu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram