MENU

Ik ben slachtoffer van een misdrijf; 3 belangrijke slachtofferrechten

20 september 2024

Slachtoffer van een strafbaar feit zijn. Je vraagt er niet om, je wordt het. Het leidt tot fysiek letsel, maar ook immateriële schade. Vaak ook tot financiële achteruitgang of schade.

Wat kun je als slachtoffer? 3 rechten uitgelicht!

Als slachtoffer van een delict kun je nooit ongedaan maken wat je is overkomen. Tegelijkertijd heeft u als slachtoffer verschillende rechten. FAIR Advocaten licht drie belangrijke rechten uit.

  1. Klagen (artikel 12). Het is een veelgehoorde term: de artikel 12-procedure. De officier van justitie is in Nederland bevoegd om een vervolging in te stellen naar aanleiding van een strafbaar feit. Het komt regelmatig voor dat de officier oordeelt dat een zaak moet worden geseponeerd, bijvoorbeeld vanwege gebrek aan bewijs of de persoonlijke omstandigheden van een verdachte.
    In zo’n geval heeft u het recht om een brief te schrijven aan het Gerechtshof van uw woongebied (ressort) en u te beklagen in een artikel 12-procedure over het uitblijven van een vervolging. Het Hof doet uitspraak en kan de officier van justitie bevelen om vervolging in te stellen.
  2. Verzoek om schadevergoeding. Als de verdachte -al dan niet na een artikel 12-procedure- wordt vervolgd heb je als slachtoffer/benadeelde partij van een strafbaar feit ook het recht om binnen de strafzaak een verzoek te doen tot vergoeding van uw schade. Het kan gaan om materiële en/of immateriële schade. De rechter kijkt naar uw verzoek en de onderbouwing daarvan en kan uw verzoek -kort gezegd toewijzen, gematigd toewijzen dan wel afwijzen. Mocht u een bedrag worden toegekend dan is het onder omstandigheden mogelijk dat de schadevergoedingsmaatregel wordt opgelegd. Dit betekent dat het CJIB het toegewezen bedrag namens u kan innen en dat een veroordeelde zelfs kan worden vastgezet indien hij de schadevergoeding niet betaalt.
  3. Als slachtoffer of nabestaande van een misdrijf waarop een maximale gevangenisstraf van 8 jaar of meer staat heeft u ook het spreekrecht. Dit geldt ook voor enkele andere ernstige feiten, zoals bedreiging of een ernstig verkeersongeval. Van dit spreekrecht kan een slachtoffer zelf gebruik maken. Het is ook mogelijk dat er een verklaring wordt voorgelezen, bijvoorbeeld door een advocaat.

Vaak is er ook de mogelijkheid om een gesprek aan te vragen met de officier van justitie. De officier kan uw verhaal als slachtoffer aanhoren en dit bijvoorbeeld meenemen in zijn of haar requisitoir. Dat is het betoog ter zitting waarbij de strafeis wordt uitgesproken. In zo'n betoog is de officier na een gesprek met u vaak beter in staat om de gevolgen van het handelen van de verdachte toe te lichten aan de rechtbank.

Wanneer zoek je als slachtoffer contact met een advocaat?

U kunt in elk stadium contact zoeken met een slachtofferadvocaat. Dat kan kort nadat u slachtoffer bent geworden, nadat u aangifte hebt gedaan of een brief van de politie of het Openbaar Ministerie heeft ontvangen.

Een advocaat kan met u bespreken of u recht heeft op een toevoeging. Bij ernstige gewelds- en zedenmisdrijven is dit vrijwel altijd het geval, ongeacht hoe hoog uw inkomen is. In die gevallen is er zelfs geen eigen bijdrage verschuldigd en betaalt de overheid dus de kosten van uw advocaat. Meer informatie hierover vindt u op de website van de Raad voor Rechtsbijstand.

Na het aannemen van de zaak kan een advocaat u -onder meer- bijstaan tijdens de zitting bij de rechter, een verzoek tot schadevergoeding opstellen en u helpen met het opstellen van een slachtofferverklaring.

Neem contact op met FAIR
Bent u slachtoffer van een strafbaar feit en bent u op zoek naar professionele juridische begeleiding hierbij? FAIR staat voor u klaar met twee gespecialiseerde slachtofferadvocaten. Onze advocaten hebben meer dan 12 jaar ervaring in strafzaken, zowel in de hoedanigheid als advocaat als die van officier van justitie. Zo komt u qua ervaring en expertise niets te kort.

FAIR Advocaten
Rijswijkseplein 786
2516 LX Den Haag
070 – 204 00 28
info@fairadvocaten.nl

menu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram