MENU

Voortzetting van de huurovereenkomst na overlijden van 1 of 2 van de ouder(s)

11 januari 2023

Voortzetting van de huurovereenkomst na overlijden van 1 of 2 van de ouder(s)

Een van uw ouders is overleden, wat kunt u doen? U woont sinds kleins af aan bij uw ouders in een (sociale) huurwoning. U bent in de tussentijd even weggeweest uit huis, maar besluit uiteindelijk definitief bij een van uw ouders te blijven. Uw ouders zijn de huurders van de sociale huurwoning en staan al jaren op het contract. Ineens overlijdt een van uw ouders of beidden. U denkt: ‘’Ik betaal toch de huur door, er is niets aan de hand!’’ Toch is er meer aan de hand. U kunt namelijk niet zomaar de huurovereenkomst voortzetten na overlijden.

Niet de huurovereenkomst zomaar voortzetten

Niets is minder waar. Ook al heeft u 20 jaar in een huurwoning gewoond met uw ouders, maar dat maakt u nog steeds geen huurder. Sterker nog, u heeft eigenlijk niet het recht om in de woning te blijven. De betreffende verhuurder/woningbouwcorporatie bericht u met de mededeling dat u binnen zes maanden na overlijden van die laatste ouder de woning dient te verlaten. Dit is een lastige situatie. Wat nu? In deze blog zal ingezoomd worden op het thuiswonende kind en op zijn/haar rechten en plichten.

Niet automatisch medehuurder na overlijden

Een echtgenoot wordt van rechtswege medehuurder. Dit geldt niet voor samenwoners en kinderen. Alhoewel in de wet medehuurders worden beschermd door huurbescherming leert de ervaring dat het in de praktijk lastig te bewijzen is dat er sprake is van medehuurderschap. Dit is een groot probleem. Vaak hebben kinderen het gevoel dat ze automatisch medehuurder kunnen worden van de sociale huurwoning na overlijden van de ouders. Zij hebben nooit voor ogen gehad dat de verhuurder hun het huis uit zou zetten als de ouders zijn overleden. U bent aan het rouwen, maar ineens krijgt u een brief waarin is opgenomen dat u de woning moet verlaten.

Beroep doen op art. 7:268 lid 2 BW

U kunt aanspraak maken op art. 7:268 lid 2 van het Burgerlijk Wetboek. Indien u een duurzame gemeenschappelijke huishouding heeft gevoerd met uw moeder of vader kunt u hier een beroep op doen. Van groot belang is dat u aan de verhuurder dient te laten weten dat uw ouder is overleden. U kunt dan daarna binnen zes maanden dit verzoeken aan de kantonrechter. Eerst moet u natuurlijk dit verzoek doen bij de verhuurder. Indien de verhuurder dit verzoek afwijst kunt u dit bij de rechter voorlegt. Weet wel dat de zes maanden termijn strikt is!

Feiten en omstandigheden

Als u als kind minimaal twee jaar bij uw ouder heeft gewoond en heeft meebetaald aan de huur, boodschappen heeft gedaan als huishouden, dan kan u wellicht duurzame gemeenschappelijke huishouding aantonen. Dan zou u aanspraak kunnen maken op voortzetting van de huurovereenkomst. U dient alle bewijzen te verzamelen. Vergeet niet om ook te checken of een huisvestingsvergunning nodig is! Vrees niet! Er is nieuwe wetgeving op komst over dit onderwerp, zodat verhuurders niet zo gemakkelijk minderjarige inwoners uit de huurwoning van hun ouders kunnen zetten. Het zal hun ook huurbescherming bieden en twee jaar de tijd geven om de woning te ontruimen.

Deadline en spoedeisendheid

Als uw ouder is overleden raad ik u aan niet te wachten tot het laatste moment nadat uw ouder overlijdt. Dus probeer al als u van tevoren weet dat het niet goed gaat met de gezondheid van uw ouder om bewijzen te verzamelen dat u meebetaalt aan de huur bijvoorbeeld. Daarnaast kunt u van te voren medehuurderschap aanvragen bij de verhuurder om te kijken hoe de verder in de wedstrijd staat. Bij een afwijzing kunt u het beste een advocaat in de arm te nemen om u nader te adviseren.

Neem contact op met FAIR als u problemen heeft met uw verhuurder!

Heeft u te maken met zo een situatie? Of wenst u informatie over de mogelijkheden om alternatieven voor te stellen. Ontdek hoe de advocaten van FAIR Advocaten u kunnen ondersteunen. FAIR Advocaten is zowel 2023 als 2022 winnaar geworden van de Review Awards van Advocaatscore waarin zij het hoogst is beoordeeld op cliënttevredenheid. In 2023 stonden vijf van onze advocaten in de top 10 best beoordeelde advocaten van Nederland. Lees hier de reviews! Het kennismakingsgesprek van een half uur is geheel vrijblijvend en gratis! Wilt u wellicht andere blogs lezen over het huurrecht? Lees dan ook bijvoorbeeld onze blog over dringend eigen gebruik!

Rijswijkseplein 786
2516 LX Den Haag
070 – 204 00 28
jevtovic@fairadvocaten.nl

menu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram