MENU

Vervangende toestemming erkenning van het kind, kan dat?

29 april 2024

Vervangende toestemming erkenning van het kind, kan dat?

Als je zwanger bent denk je niet gauw aan de situatie dat de verwekker van het kind zich moet melden bij de gemeente. Je bent bezig om de zwangerschap tot een goed einde te brengen en pas na de bevalling denk je dat het wellicht handig is om de juridische stappen te ondernemen. Als je getrouwd bent is dat niet nodig, omdat volgens de wet al automatisch een familierechtelijke betrekking ontstaat tussen het vader en het kind.

Buiten huwelijk en opties

Maar wat als je niet getrouwd bent en enkel samenwoont, of er is sprake geweest van een ongelukje? Wil je dat de vader juridisch verbonden is met het kind en welke stappen moet je aan denken? In deze blog wordt ingegaan op de mogelijkheden en waar je op moet letten. Uiteindelijk wordt ingegaan op een mogelijke procedure waarin je erkenning kan afdwingen of juist niet wenst door te laten gaan.

Is er toestemming nodig?

Een kind erkennen gebeurt bij de gemeente. De verwekker kan dit doen voor de geboorte, tijdens de aangifte van geboorte of op een later moment. Wanneer een kind wordt geboren binnen het huwelijk ontstaat op grond van de wet een automatisch familierechtelijke betrekking tussen vader en kind. Dan is dit niet nodig. Wanneer een kind buiten het huwelijk wordt geboren dan heeft de verwekker van het kind de toestemming van de moeder nodig voor de erkenning en vanaf 12 jaar ook de toestemming van het kind nodig.

Optie tot weigering van erkenning door moeder

Het kan voorkomen dat een moeder weigert haar toestemming te geven. Dat kan uiteraard meerdere redenen hebben. Als u het er niet mee een bent, kunt u als verwekker de rechter vragen om vervangende toestemming te verlenen. Hieronder zal worden uiteengezet hoe een zo’n procedure werkt.

Gevolgen

Maar eerst dienen de gevolgen uiteengezet te worden. De eerste vraag moet zijn waarom u zou willen dat het kind wel of niet wordt erkend? Want door de erkenning ontstaan familierechtelijke betrekkingen tussen verwekker en het kind. Een kind wordt namelijk erfgenaam, de erkenner wordt alimentatieplichtig en het kind kan de geslachtsnaam van de ‘juridische vader’ krijgen. Juridisch vaderschap brengt rechten, maar ook plichten met zich mee.

Wordt dit altijd toegekend of zijn er uitzonderingen?

In zijn algemeenheid wordt in het belang van het kind geacht bij het beoordelen van het verzoek, maar de familierechtelijke gevolgen kunnen niet zo zwaar wegen dat de belangen van de moeder bij een ongestoorde verhouding met het kind of de belangen van het kind worden geschaad als de toestemming zou worden gegeven. In de meeste gevallen wordt vervangende toestemming verleend door de rechtbank, maar er zijn uiteraard uitzonderingen mogelijk.

Waar kijkt de rechter naar?

De rechter dient daarbij altijd een belangenafweging te maken. Volgens de rechtspraak is sprake van schade als er ten gevolge van de erkenning van het kind reële risico’s zijn dat het kind wordt belemmerd in een evenwichtige sociaal psychologische en emotionele ontwikkeling.

Neem contact op met FAIR

Heeft u zelf te maken met een soortgelijk situatie? Ontdek hoe de advocaten van FAIR Advocaten u kunnen ondersteunen. FAIR Advocaten is zowel 2023 als 2022 winnaar geworden van de Review Awards van Advocaatscore waarin zij het hoogst is beoordeeld op cliënttevredenheid. In 2024 stonden vijf van onze advocaten in de top 10 best beoordeelde advocaten van Nederland en werd Fair Advocaten de tweede van het land. De familierechtadvocaten stonden op nummer 3 en 4 van 2000 advocaten. Lees hier de reviews! Het kennismakingsgesprek van een half uur is geheel vrijblijvend en gratis! Indien u nog meer blogs wenst te lezen over familierecht kunt u bijvoorbeeld deze blog lezen over partneralimentatie.

Rijswijkseplein 786
2516 LX Den Haag
070 – 204 00 28
vurdelja@fairadvocaten.nl

menu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram