MENU

(Spoed)maatregel uithuisplaatsing. Help! Wat nu?

28 december 2021

(Spoed)maatregel uithuisplaatsing. Help! Wat nu?

Het kan een ieder overkomen. U heeft kinderen. Op een middag worden uw kinderen ineens weggehaald op school. U weet niet wat u moet doen en wordt overspoeld met emoties. Hoe krijgt u uw kinderen terug? Wat kunt u doen? Het is een stressvolle situatie en wenst hierbij begeleiding.

Wat is een uithuisplaatsing?

Een uithuisplaatsing is een zeer ingrijpende middel en kan ingezet worden als de Raad voor de Kinderbescherming of een Jeugdzorgaanbieder vindt dat uw kind (tijdelijk) niet bij u kan wonen. Maar wat als u het er niet mee eens bent? In deze blog wordt ingegaan op wat een spoed maatregel precies inhoudt, welk proces volgt en wat u ertegen kunt doen. Tenslotte zal worden stilgestaan bij het feit of u een advocaat nodig heeft.

Wanneer spoed uithuisplaatsing?

Voor een spoed uithuisplaatsing dient er te worden voldaan aan bepaalde juridische criteria. Er moet allereerst sprake zijn van een acute noodzaak dat de behandeling ter zitting niet kan worden afgewacht. De Raad voor de Kinderbescherming belt dan met de piketrechter om aan te geven dat er sprake is van een spoedsituatie. Als de piketrechter het daarmee eens is kunnen kinderen met spoed uithuisgeplaatst worden.

Waar gaan de kinderen heen bij een spoed uithuisplaatsing?

Bij een spoedmaatregel uithuisplaatsing kunnen de kinderen meegenomen worden door de politie bij u thuis of van bijvoorbeeld school of het ziekenhuis. Binnen twee weken komt er een zitting bij de kinderrechter en die toetst of de spoedmaatregel de juiste maatregel was. Meestal verzoekt de Raad of de jeugdbescherming ook om een verlenging wat tezamen op de zitting wordt behandeld. Dit heeft natuurlijk een enorme impact op het gezin.

Spoed uithuisplaatsing alleen bij geen andere oplossingen

Deze spoed uithuisplaatsingen worden als laatste redmiddel beschouwd. Dit wordt het ultimum remedium genoemd. Een spoed uithuisplaatsing mag alleen als er geen andere oplossingen meer mogelijk zijn. Dit is het laatste redmiddel en laat hiermee zien dat er sprake moet zijn van een ernstige situatie (de acute noodzaak). Er zijn echter wel andere opties mogelijk door bijvoorbeeld het inzetten van netwerk, het ontvangen van intensieve ambulante hulp of andere behandelingen. Daarom is het wijs om een advocaat te benaderen om de mogelijkheden te bespreken.

Tips!

Mocht u te maken hebben met zo een situatie dan is het van belang om snel actie te ondernemen. Zijn of worden uw kinderen met spoed weggehaald dan dient u te zorgen voor een warme overdracht en meteen te vragen om een afspraak om de bodemeisen te bespreken. Dat wil zeggen, waar dient u aan te voldoen zodat de kinderen teruggeplaatst kunnen worden. Indien dit u niet wordt aangereikt dient u hier aantoonbaar (per e-mail) om te vragen tot u een antwoord heeft.

Wanneer heeft u een advocaat nodig?

Als er sprake is van een verzoek tot een spoed uithuisplaatsing of een normale uithuisplaatsing is het van groot belang dat u een advocaat in de arm neemt die u kan adviseren over alle opties. Het jeugdrecht is ingewikkeld rechtsgebied en er zijn grote belangen mee gemoeid: namelijk uw kinderen.

Neem contact op met FAIR als u geconfronteerd wordt met meldingen van VT

Wenst u uw opties te bespreken? Ontdek hoe de advocaten van FAIR Advocaten u kunnen ondersteunen. FAIR Advocaten is zowel 2023 als 2022 winnaar geworden van de Review Awards van Advocaatscore waarin zij het hoogst is beoordeeld op cliënttevredenheid. In 2024 stonden vijf van onze advocaten in de top 10 best beoordeelde advocaten van Nederland en werd Fair Advocaten de tweede van het land. Onze jeugdrecht advocaat stond op nummer 1 (!) van 2000 advocaten. Lees hier de reviews! Het kennismakingsgesprek van een half uur is geheel vrijblijvend en gratis! Indien u nog meer blogs wenst te lezen over familierecht kunt u bijvoorbeeld deze blog lezen over ondertoezichtstelling.

Rijswijkseplein 786
2516 LX Den Haag
070 – 204 00 28
zengin@fairadvocaten.nl

menu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram