Eerder is een blog verschenen over partneralimentatie. Met ingang van 1 januari 2023 gelden er nieuwe regels voor de berekening van de partneralimentatie. In dit blog zal nader worden ingegaan op de nieuwe regels.
Bij de berekening van de financiële draagkracht voor kinderalimentatie geldt al enige jaren de regel dat in principe 30 % van het netto besteedbaar inkomen gereserveerd wordt voor woonlasten. Bij partneralimentatie daarentegen is men tot dit jaar uitgegaan van de daadwerkelijke woonlasten. Dat is dus veranderd met ingang van 1 januari 2023.
Binnen de rechtspraak wordt al langere tijd geopperd om de berekening van de kinderalimentatie en de partneralimentatie zoveel als mogelijk gelijk te trekken. Het werken met ‘forfaitaire’ bedragen bij kinderalimentatie werkt prettig en de uitkomst is voorspelbaar. De voorspelbaarheid zorgt voor minder discussie in tegenstelling tot de daadwerkelijke woonlasten bij partneralimentatie.
Voor zowel de partner- als kinderalimentatie zal volgens de nieuwe normen van de expertgroep worden gewerkt, namelijk met een woonbudget van 30 procent van het netto inkomen waaruit alle woonlasten worden betaald. Op deze manier zal volgens de expertgroep minder discussie ontstaan over de bedragen die worden toegepast en dit zal weer leiden tot minder juridische geschillen. Dit is uiteraard een positief effect op de rechtspraak.
Uiteraard gelden ook hier uitzonderingen. In sommige gevallen zal de alimentatiegerechtigde niet kunnen uitkomen op een ‘gemiddeld’ woonbudget. Dit kan verschillende redenen hebben, maar wel dient de alimentatiegerechtigde te kunnen onderbouwen en bewijzen dat de hogere woonlasten hem/haar niet vermijdbaar en niet verwijtbaar zijn. Wanneer deze hobbel is genomen dan kan de rechter alsnog besluiten om rekening te houden met de daadwerkelijke woonlasten.
Er kan ook reden zijn om rekening te houden met lagere woonlasten, bijvoorbeeld wanneer de alimentatieplichtige door rekening te hoeden met de daadwerkelijke woonlasten wel een aandeel kan leveren in de kosten van het kind of het levensonderhoud van de ex-partner. Men kan hier denken aan een alimentatieplichtige die ervoor kiest om niet een eigen huis te huren/kopen, maar bij zijn/haar ouders in te trekken.
Het wordt redelijk geacht dat de alimentatiegerechtigde niet meer te besteden heeft dan de alimentatieplichtige. De rechter kon tot vorig jaar op verzoek van een der partijen het inkomen van beide met elkaar vergelijken (jusvergelijking). Deze manier van rekenen verdwijnt en er zal worden gekeken naar wat beide partijen ‘feitelijk’ te besteden hebben. Met niet verwijtbare en niet vermijdbare kosten kan rekening worden gehouden.
Heeft u hulp nodig bij berekening van de alimentatie en heeft u een geschil met uw (ex)partner. Het is belangrijk om met onze familierecht specialist in overleg te gaan of u een advocaat nodig heeft. Heeft u te maken met zo een situatie? Of wenst u informatie over de mogelijkheden om alternatieven voor te stellen. Ontdek hoe de advocaten van FAIR Advocaten u kunnen ondersteunen.
FAIR Advocaten is zowel 2023 als 2022 winnaar geworden van de Review Awards van Advocaatscore waarin zij het hoogst is beoordeeld op cliënttevredenheid. In 2024 stonden vijf van onze advocaten in de top 10 best beoordeelde advocaten van Nederland en werd Fair Advocaten de tweede van het land. De familierechtadvocaten stonden op nummer 3 en 4 van 2000 advocaten. Lees hier de reviews! Het kennismakingsgesprek van een half uur is geheel vrijblijvend en gratis! Indien u nog meer blogs wenst te lezen over familierecht kunt u bijvoorbeeld deze blog lezen over het adopteren van stiefkinderen.
Rijswijkseplein 786
2516 LX Den Haag
070 – 204 00 28
vurdelja@fairadvocaten.nl