Zodra je een contract hebt gesloten, is er geen weg terug. Je wordt dan gehouden aan wat je hebt ondertekend en dus afgesproken. Dat is natuurlijk niet het geval als je een overeenkomst hebt ondertekend waarbij de andere partij op The Godfather-stijl een pistool tegen je hoofd heeft gehouden met de mededeling “I’m gonna make you an offer you can’t refuse”. Logisch natuurlijk; een aanbod sla je natuurlijk niet af je als je leven op het spel staat. Maar hoe zit dat juridisch? Geldt die afspraak dan gewoon en moet je die uitvoeren?
Het voorbeeld van het ondertekenen van een overeenkomst met een pistool tegen je hoofd, is misschien een overdreven voorbeeld. Toch komt het met enige regelmaat voor dat een partij een procedure start, omdat hij een afspraak door middel van dwang/bedreiging heeft gesloten terwijl hij dat niet heeft gewild. Vraag 2 is wel hoe je dit gaat bewijzen. Wat daarvan ook zij, als komt vast te staat de overeenkomst onder bedreiging is gesloten, dan is deze vernietigbaar.
De wet geeft aan dat een overeenkomst alleen tot stand komt als een partij de wil heeft gehad en deze ook heeft geuit, om deze te sluiten. Ontbreekt die wil? Dan is er geen overeenkomst gesloten. Een ander geval is als de wil om de overeenkomst te sluiten, wordt beïnvloed. Dat kan dus doordat je wordt bedreigd, maar ook als je wordt opgelicht, de andere partij je laat dwalen of als hij misbruik maakt van de omstandigheden. Is hiervan sprake? Dan is de afspraak vernietigbaar. Dit betekent dat de overeenkomst met terugwerkende kracht nooit heeft bestaan waarbij de tegenprestaties die al zijn verricht (bijvoorbeeld een betaling) terugbetaald moeten worden.
Van bedreiging is, zoals aangegeven, sprake als je onder invloed van een dreigement een overeenkomst moet sluiten terwijl je deze anders niet zou hebben gesloten. Een overdreven voorbeeld heb ik hierboven al gegeven. Een minder extreem voorbeeld is wanneer je door middel van chantage wordt gedwongen om de afspraken te ondertekenen.
Van bedrog (oplichting) is sprake als een contractspartij jou bewust (dus met opzet) onjuist heeft voorgelicht, of een feit heeft verzwegen terwijl hij dit wel had moeten mededelen. Het gevolg is dan dat je daardoor een afspraak hebt gesloten terwijl je zonder het bedrog dat niet zou hebben gedaan. Een voorbeeld: je dacht (op basis van het verkooppraatje van de verkoper) dat je tegen een leuk prijsje een originele iPhone 15 pro hebt gekocht, maar achteraf blijkt dat de iPhone hartstikke nep is (en de verkoper wist hiervan). Dan ben je dus opgelicht.
Iets wat op bedrog lijkt, is dwaling. Bij dwaling gaat het erom dat een contractspartij jou een onjuiste voorstelling zaken heeft gegeven, of iets niet heeft medegedeeld wat wel belangrijk is voor de vraag of jij de overeenkomst daardoor wel/niet zou hebben gesloten. Een voorbeeld: de verkoper beantwoordt jouw vraag of de tweedehandsauto die jij wil kopen gebruiksschade heeft met een nee terwijl de auto wel gebruiksschade heeft. De verkoper heeft jou dan laten dwalen. De overeenkomst kan dan vernietigbaar zijn.
En dan heb je nog de situatie waarin je onder misbruik van omstandigheden een overeenkomst hebt gesloten. Daarvan is sprake als je door bijzondere omstandigheden, bijvoorbeeld noodtoestand, afhankelijkheid, abnormale geestestoestand of onervarenheid, ingepraat/bewogen wordt om deze overeenkomst te sluiten. Je wordt in dat geval dan gezien als een zwakkere partij waarvan de andere partij kennis heeft en van die omstandigheid bewust gebruikt heeft gemaakt.
De hiervoor besproken “wilsgebreken” zijn in de praktijk lastig te bewijzen. Het is daarom van belang om juridisch advies over in te winnen om te bepalen wat jouw rechtspositie is en welke vervolgstappen je kunt nemen als er sprake is van een wilsgebrek.
Heeft u te maken met zo een situatie ? Of wenst u informatie over de mogelijkheden om alternatieven voor te stellen? Ontdek hoe de advocaten van FAIR Advocaten u kunnen ondersteunen. FAIR Advocaten is zowel 2023 als 2022 winnaar geworden van de Review Awards van Advocaatscore waarin zij het hoogst is beoordeeld op cliënttevredenheid. In 2024 stonden vier van onze advocaten in de top 10 best beoordeelde advocaten van Nederland en werd Fair Advocaten tweede van het land. Lees hier de reviews! Het kennismakingsgesprek van een half uur is geheel vrijblijvend en gratis! Wilt u wellicht andere blogs lezen over het contractenrecht? Lees dan ook bijvoorbeeld onze blog over een partij die zijn afspraken niet nakomt!
Rijswijkseplein 786
2516 LX Den Haag
070 – 204 00 28
yuce@fairadvocaten.nl