MENU

Ondertoezichtstelling, 8 dingen die je moet weten!

28 september 2024

1. Wat is een ondertoezichtstelling?

Een ondertoezichtstelling (OTS) betekent dat een kind onder toezicht worden gesteld van de gecertificeerde instelling (hierna: GI). De OTS wordt uitgevoerd door een gezinsvoogd die werkzaam is bij een de GI. De GI bepaalt welke jeugdhulp nodig is bij de uitvoering van de OTS.

2. Wanneer komt er een ondertoezichtstelling?

Als er problemen zijn met de opvoeding van uw kind, of als uw kind bijvoorbeeld niet meer naar u luistert kunt u hulp vragen en krijgen bij de gemeente. Deze hulp kan bijvoorbeeld komen van een jeugdteam (in iedere regio heet dit anders) of van Centrum voor Jeugd en Gezin. Soms vinden deze hulpverlenende instanties dat het toch niet goed gaat, ondanks dat u hulp van hen krijgt.

De Raad voor de Kinderbescherming kan een verzoek indienen bij de rechtbank voor een ondertoezichtstelling van uw kinderen. Een OTS kan alleen uitgesproken worden door een rechter. Na het verzoek voor een OTS van de Raad van de Kinderbescherming aan de kinderrechter beslist de kinderrechter of het verzoek tot ondertoezichtstelling wordt toegewezen of afgewezen.

3. Ondertoezichtstelling toegewezen?

Wordt het verzoek toegewezen? Dan wordt het kind onder toezicht gesteld van een gecerticifeerde instelling (GI) die een jeugdbeschermer benoemt. De jeugdbeschermer neemt regie in het gezin en bepaalt welke jeugdhulpverlening nodig is om er voor te zorgen dat de ontwikkeling van het kind niet verder wordt bedreigd.

Er zijn veel GI's over het hele land. Er zijn landelijk opererende GI's zoals de William Schrikker, het Leger des Heils Jeugdbescherming of Nidos. Er zijn ook een hoop regionale GI's zoals Jeugdbescherming West, Burau Jeugdzorg Limburg, de Jeugd- & Gezinsbeschermers, Jeugdbescherming Brabant, Jeugdbescherming Noord, Jeugdbescherming Overijssel of Jeugdbescherming Rotterdam Rijnmond. Onze advocaten werken landelijk en hebben ervaring met alle GI's. Zie hier de gehele lijst van alle GI's in Nederland.

4. Hoe lang duurt een OTS?

De ondertoezichtstelling duurt maximaal een jaar, maar de rechter kan dit telkens met een jaar verlengen indien dit nodig wordt geacht. De ondertoezichtstelling stopt van rechtswege op de 18de verjaardag van het kind, maar u kunt tot de 21ste leeftijd op vrijwillige basis hulp krijgen. U kunt verzoeken dat de ondertoezichtstelling eerder stopt indien de thuissituatie verbeterd is.

5. Schriftelijke aanwijzing tijdens ondertoezichtstelling

In het kader van een OTS kan de GI de ouders verschillende verplichtingen opleggen. Dit wordt gedaan in vorm van een schriftelijke aanwijzing. Lees hier meer over de schriftelijke aanwijzing.  Als de schriftelijke aanwijzing ziet op de omgang dat is het vaak omdat de omgang wordt beperkt of ingekort. Jurisprudentie toont aan dat het indienen van een verzoek bij de rechtbank succesvol kan zijn en vaker dan eens leidt tot een verruiming van de omgangsregeling.

De kinderrechter toetst vooral of de omgangsregeling in het belang van het kind is. De schriftelijke aanwijzing is een vrij ingrijpende beslissing waartoe pas dient te worden overgegaan indien de gewenste medewerking niet in overleg met ouders kan worden bereikt. De rechter is meer dan eens streng op de GI en verklaart een schriftelijke aanwijzing vervallen. Dit betekent dat de schriftelijke aanwijzing dus niet geldig is.

6. Gezag tijdens OTS

Ouders behouden hun gezag tijdens een ondertoezichtstelling, ook al hebben ze het gevoel dat ze niets meer te beslissen hebben. Het is niet correct dat ouders geen zeggenschap meer hebben over hun kinderen na OTS.  Ouders blijven wettelijke ouder en hebben het recht maar ook de plicht om voor het kind te zorgen.Dat ouders gezag blijven houden betekent aan de andere kant ook weer niet dat ze nergens aan hoeven mee te werken. De GI kan een schriftelijke aanwijzing geven indien een ouder niet meewerkt om de doelen van de OTS te behalen.

Ondanks dat u als ouders hulp en toezicht van een een gezinsvoogd krijgen, houdt u het ouderlijk gezag over uw kind. Dit houdt in dat u nog steeds de wettelijke ouder bent en dus zowel het recht als de plicht heeft uw kind te verzorgen en op te voeden. De gezinsvoogd geeft immers begeleiding en opdrachten, waardoor u minder zeggenschap hebt over uw kind.

7. Gezag kwijtraken

U kunt het ouderlijke gezag kwijtraken als u uw kind niet meer zelf kunt opvoeden of misbruik maakt van het gezag. Misbruik maken van het gezag is bijvoorbeeld als u de doelen van de OTS frustreert of bewust niet meewerkt aan een medische behandeling van uw kind. Of dit zo is wordt door de kinderrechter bepaald. U kunt voor altijd of tijdelijk het ouderlijk gezag kwijtraken, in ieder geval tot de 18de verjaardag van uw kind.

8. Uithuisplaatsing, wat is dat?

Een deel van de kinderen die onder toezicht zijn gesteld worden ook uithuisgeplaatst. Als de GI vindt dat voor de ontwikkeling van het kind noodzakelijk is dat het kind uithuisgeplaatst moet worden kan dat worden verzocht aan de rechtbank. Dit heet een uithuisplaatsing. Een uithuisplaatsing mag pas als dit noodzakelijk is in het belang van de verzorging en opvoeding van het kind of als dit in verband met onderzoek naar de geestelijke of lichamelijke gesteldheid van dit kind noodzakelijk is.

Anders gezegd: er moet sprake zijn van een noodzaak tot het nemen van deze maatregel, wil de rechter een verzoek tot uithuisplaatsing toewijzen. Mocht die noodzaak er zijn, bijvoorbeeld omdat er sprake is van kindermishandeling, verwaarlozing, seksueel misbruik of op basis van andere feiten, dan wordt een kind bij de ouder(s) weggehaald en geplaatst in een (netwerk) pleeggezin, gezinshuis of een jeugdinstelling.

Neem contact op met FAIR als u te maken krijgt met een OTS!

Vraag bij de start van een OTS altijd om een hulpverleningsplan of plan van aanpak en vraag wat de doelen van een OTS zijn. Vraag ook assertief naar wanneer de hulp zal starten. Indien u vindt dat de hulpverlening te traag op gang komt kunt u ook zelf hulp inzetten bijvoorbeeld via de huisarts.

Hoe dan ook, het is altijd verstandig om tijdig een advocaat in te schakelen als een verzoekschrift wordt ingediend bij de rechtbank door de Raad voor de Kinderbescherming of er een verzoek tot verlenging van de OTS wordt ingediend. Heeft u te maken met zo een situatie? Bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Het kennismakingsgesprek van een half uur is geheel vrijblijvend en gratis!

Rijswijkseplein 786
2516 LX Den Haag
070 – 204 00 28
zengin@fairadvocaten.nl

 

menu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram