MENU

Nummer 1 in waarborgsom terugkrijgen van de verhuurder! Lees hier de tips en tricks!

28 december 2021

Nummer 1 in waarborgsom terugkrijgen van de verhuurder! Lees hier de tips en tricks!

Als huurder bent u vaak alert als u een huurovereenkomst tekent. Echter, wanneer deze bijna eindigt probeert u alles zo snel mogelijk af te wikkelen. Vele huurders denken dat zij enkel de sleutels moeten inleveren, de woning leegmaken en dat zij op deze manier de woning correct hebben opgeleverd. Helaas is dit niet zo eenvoudig. Het komt vaak voor dat huurders achteraf een enorme rekening voor hun kiezen krijgen van de verhuurder, omdat zij de woning slecht zouden hebben opgeleverd. Waar dien je als huurder mee rekening te houden bij het achterlaten van de gehuurde woning?

Slechte oplevering

Het kan zo zijn dat de verhuurder u als huurder aanspreekt op het vies/beschadigd achterlaten van de woning nadat u de woning heeft verlaten. De huurder schrikt van de vordering, omdat hij/zij niet weet wat zijn/haar rechtspositie is. Van belang is om te kunnen laten zien wat bij aanvang van de huurovereenkomst is afgesproken. Is er wel een opleverrapport opgesteld en was deze voldoende duidelijk om hieruit te kunnen afleiden hoe de woning eruit zag toen u als huurder de woning introk? Of heeft u een bepaalde beschadiging(en) geaccepteerd toen u introk in de woning?

Begin/eind rapport

Als er geen beginrapport is dan is het aan de verhuurder om aan te tonen dat de woning netjes/onbeschadigd is opgeleverd. Dan kan de verhuurder daarmee de waarborgsom inhouden. Vaak schrikken huurders van een vordering van bijvoorbeeld schoonmaak/schilderkosten, maar dit betekent niet (altijd) dat u de vordering dient te vergoeden. De wet stelt namelijk dat indien tussen de huurder en verhuurder een beschrijving van de gehuurde woning is opgemaakt, dat de huurder gehouden is de woning in dezelfde staat op te leveren. Indien geen beschrijving is opgemaakt, wordt de huurder, veronderstelt de gehuurde woning in de staat te hebben ontvangen zoals deze is bij het einde van de huurovereenkomst.

Tips!

Indien u als huurder een begin en/of eindrapport heeft getekend zonder het rapport goed te bekijken, dient u de vorderingen van de verhuurder te betalen of uw waarborgsom (borg) die u bij aanvang van de huur heeft voldaan, wordt ingehouden. Zet dus nooit zomaar uw handtekening onder een begin- of eindrapport. Ga alle details na en probeer dit te vergelijken met de staat van de woning.

Advocaat in de arm nemen

Het is altijd verstandig indien u een brief krijgt van de verhuurder inzake een vordering na het verlaten van de woning om u te wenden tot een advocaat. De advocaat kan u dan helpen om duidelijkheid te creëren over de situatie dan wel de waarborgsom terug te vragen. In het ergste geval kan een procedure bij de kantonrechter worden gestart. Let wel hier kunnen kosten bij komen. Het is wijs om goed af te wegen of de waarborgsom het waard is om te procederen.

Neem contact op met FAIR als de verhuurder de waarborgsom niet wenst op te leveren

Heeft u te maken met zo een situatie waar de verhuurder de waarborgsom niet wenst te retourneren? Of wenst u informatie over de mogelijkheden om alternatieven voor te stellen? Ontdek hoe de advocaten van FAIR Advocaten u kunnen ondersteunen. FAIR Advocaten is zowel 2023 als 2022 winnaar geworden van de Review Awards van Advocaatscore waarin zij het hoogst is beoordeeld op cliënttevredenheid. In 2024 stonden vier advocaten in de top 10 van de beste advocaten van Nederland en werd Fair Advocaten tweede van het land! De huurrechtadvocaat stond op nummer 5 van 2000 advocaten. Lees hier de reviews! Het kennismakingsgesprek van een half uur is geheel vrijblijvend en gratis! Wilt u wellicht andere blogs lezen over het huurrecht? Lees dan ook bijvoorbeeld onze blog over dringend eigen gebruik!

Rijswijkseplein 786
2516 LX Den Haag
070 – 204 00 28
jevtovic@fairadvocaten.nl

menu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram