MENU

Je bent gedagvaard door het OM! Is mediation een optie? Ja, zeker!

21 juni 2024

Je bent gedagvaard door het OM! Is mediation een optie? Ja, zeker!

Je krijgt te maken met politie en justitie. Je bent aangehouden en bent meegenomen naar het bureau. Vervolgens word je verhoord. Het betreft een strafbaar feit waar je een incident had met een ander, een bekende. Je bent boos op de ander, er is het een en ander gebeurd, maar je vraagt je af: wat nu? Uiteraard is het verstandig om een advocaat te benaderen die je wellicht kan bijstaan in deze procedure. Vaak denkt men dat het hierbij stopt: ''je krijgt een zittingsdatum en dan maar afwachten totdat je bij de rechter moet verschijnen''. Aan de ene kant klopt dit ook, maar aan de andere kant kan naast de strafzaak ook mediation worden aangevraagd. Mediation is niet alleen mogelijk in bijvoorbeeld echtscheidingszaken, maar ook in strafzaken!

Aan welke situaties moet je denken?

Mediation wekt de verwachting dat de verdachte het strafbare feit bekent. Dat hoeft zeker niet zo te zijn! Sterker nog, zo een gesprek kan leiden tot een compromis tussen beiden door bijvoorbeeld elkaar in de waarde te laten als je elkaar tegenkomt in directe omgeving. Het wil ook niet zeggen dat de strafzaak daardoor van tafel wordt geveegd. De verdachte dient nog steeds voor de rechter te komen. Mediation wordt veel gebruikt bijvoorbeeld verkeersdelicten of burenconflicten, waar mensen toch liever tot elkaar komen. Dit is voor het slachtoffer, maar ook de verdachte vaak een oplossing, omdat deze elkaar zo nu en dan tegenkomen op straat, op school, in de winkel etc. Het is dan wijs om met een advocaat te bespreken of dat voor uw zaak ook geldt. Let wel! Het slachtoffer moet er open voor staan. Indien dat niet het geval is, kan de mediation niet doorgaan.

Voordelen van mediation!

Daar komt bij dat het in je voordeel kan werken voor je strafmaatverweer: de houding van de verdachte in het proces kan tot een lagere straf leiden. Daarnaast kan je luisteren naar de aangever/aangeefster en in gesprek gaan. Uiteraard moeten beide partijen hiertoe bereid zijn. Vervolgens wordt er afgesloten met een slotovereenkomst. De rechter kan deze inzien en wordt dan ook opgenomen in het dossier. Het is dan ook een fabel dat mediation enkel werkt in de kleinere zaken. Ook in grotere zaken kan het enorm veel baat hebben. Mediation kan ervoor zorgen dat beide partijen vrede krijgen met het incident en ervan kunnen leren, het kunnen verwerken.

Kosten mediationtraject voor rechtbank!

Het is een mooi initiatief en wij als kantoor kijken per zaak of het in jouw geval van toepassing kan zijn. Mooi meegenomen is dat jij de kosten van het mediationtraject niet hoeft te dragen, maar de rechtbank. Tenslotte verdient het de opmerking dat mediation er niet voor zorgt dat de zitting niet meer plaatsvindt, maar enkel dat het tussen slachtoffer en verdachte in ieder geval tot een overeenstemming kan worden bereikt over bijvoorbeeld de schade die het slachtoffer heeft geleden. Soms is het voor het slachtoffer voldoende dat de verdachte weet hoe het voor diegene is geweest en welk gevoel hij/zij daar aan overhoudt. Enkel een erkenning van gevoel kan hierbij voldoende zijn, zodat beiden weer hun leven kunnen oppakken.

Neem contact op met FAIR als u bent gedagvaard door het openbaar ministerie, misschien is mediation wel de oplossing!

Heeft u te maken met zo een situatie? Of wenst u informatie over de mogelijkheden om alternatieven voor te stellen. Ontdek hoe de advocaten van FAIR Advocaten u kunnen ondersteunen. FAIR Advocaten is zowel 2023 als 2022 winnaar geworden van de Review Awards van Advocaatscore waarin zij het hoogst is beoordeeld op cliënttevredenheid. In 2023 stonden vijf van onze advocaten in de top 10 best beoordeelde advocaten van Nederland. De jeugdrecht advocaat stond op nummer 3 van 2000 advocaten. Lees hier de reviews! Het kennismakingsgesprek van een half uur is geheel vrijblijvend en gratis! Wilt u wellicht andere blogs lezen over het strafrecht? Lees dan ook bijvoorbeeld onze blog over bedreiging en wat dit voor u kan betekenen in een strafzaak.

 

Rijswijkseplein 786
2516 LX Den Haag
070 – 204 00 28
jevtovic@fairadvocaten.nl

menu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram