Wanneer de ouders gaan scheiden of de samenleving wordt verbroken, moeten er afspraken worden gemaakt over de omgang tussen een kind en de niet-verzorgende ouder, meestal de vader. Merendeels komt het nog voor dat de moeder als hoofdverzorgende ouder de meeste zorg draagt en dat de vader een omgangsregeling krijgt met een kind.
Gelukkig komen de meeste ouders er samen uit zonder dat een rechter daarin knopen moet doorhakken. Ouders maken dan afspraken over de kinderen in een ouderschapsplan. Indien ouders er niet samen uitkomen wat de beste omgangsregeling is, dan zal dit aan een rechter moeten worden voorgelegd die knopen zal moeten doorhakken, al dan niet met advies van de Raad voor de Kinderbescherming.
Doordat de moeders nog steeds de grootste zorg hebben voor kinderen kan het voorkomen dat om wat voor reden dan ook (vaak) de moeder de omgang tussen vader en de kinderen niet toe staat. Soms kan daar een legitieme reden voor zijn omdat de vader niet in staat is om voor een kind te zorgen en dat omgang zelfs schadelijk kan zijn. Het uitgangspunt van de wetgever is wel dat een kind met zijn of haar beide ouders omgang moet hebben en dat dit belangrijk is voor de identiteitsontwikkeling van een kind.
Het komt nog vaak voor dat de niet-verzorgende ouder moet strijden om omgang te hebben met een kind. Indien ouders er samen niet uitkomen dan kan een verzoek aan een rechter worden voorgelegd. De rechter zal dan beoordelen of en wat voor regeling moet worden bepaald. Daarbij zal altijd het belang van het kind doorslaggevend zijn. Uit onderzoek is gebleken dat kinderen, ook hele jonge kinderen, goed weten om te gaan met het feit dat de ouders uit elkaar zijn en dat zij in twee huizen verblijven met zo ieder hun eigen regels.
Uit de wet volgt dat zowel een biologische als een juridische vader recht heeft op omgang. Je wordt juridisch ouder wanneer je een kind hebt erkend bij de gemeente. Uit artikel 1:377a BW volgt dat ook een biologische ouder recht heeft op omgang.
Tot 1 januari 2023 kregen vaders bij erkenning van een kind dat niet geboren is binnen het huwelijk niet automatische het gezag samen met de moeder. Dat is inmiddels veranderd in de wet en bij erkenning wordt een vader nu mede belast met het gezag over een kind. Lees hiervoor ook het blog gezamenlijk gezag bij erkenning!
Vaders hebben niet enkel het recht op omgang, maar ook de plicht op omgang. Juist omdat het in het belang van een kind is om omgang te hebben met beide ouders, is het belangrijk dat vaders hun plicht op omgang nakomen. Het komt immers ook voor dat moeders een verzoek moeten doen voor een (uitbreiding van een) omgangsregeling.
Neem contact op met Fair als u als vader omgang met uw kind wenst te krijgen!
Het kan dus zo zijn dat (meestal) een moeder om wat voor reden dan ook de omgang tussen vader en kind niet toestaat. De vader is dan genoodzaakt om een procedure te starten. Bij Fair Advocaten hebben wij de kennis en ervaring in huis om daarin juridische bijstand te bieden. Wij zijn er ook voor u om samen afspraken te maken in een ouderschapsplan wanneer ouders er wel samen uitkomen. Samen afspraken maken is in het belang van het kind omdat een kind dan voelt dat de ouders ook achter die omgang staan.
Heeft u te maken met zo een situatie? Of wenst u informatie over de verschillende mogelijkheden die er zijn, bijvoorbeeld al dan niet te procederen. Ontdek hoe de advocaten van Fair Advocaten u kunnen ondersteunen. Fair Advocaten is zowel in 2023 als 2022 winnaar geworden van de Review Awards van Advocaatscore waarin zij het hoogste is beoordeeld op clienttevredenheid. In 2024 stonden vijf van onze advocaten in de top 10 best beoordeelde advocaten van Nederland en werd Fair Advocaten de tweede van het land. De familierechtadvocaten stonden op nummer 3 en 4 van de 2000 advocaten. Lees hier de reviews!
Het kennismakingsgesprek van een half uur is geheel vrijblijvend en gratis! Indien u nog meer blogs wenst te lezen over familierecht, dan kunt u bijvoorbeeld deze blog lezen over omgang grootouders.
Rijswijkseplein 786
2516 LX Den Haag
070-2040028