MENU

Gratis advocaat bij eerste (spoed) uithuisplaatsing.

19 april 2024

Een eerste verzoek voor een (spoed) uithuisplaatsing van uw kind is een van de meest stressvolle gebeurtenissen die een ouder kan meemaken. Sinds 1 oktober 2023 is er echter een nieuwe regeling die ouders in staat stelt om kosteloos bijstand te ontvangen van een gespecialiseerde advocaat. Met deze gratis juridische ondersteuning kunt u zich beter laten vertegenwoordigen bij een ingrijpend verzoek als een eerste uithuisplaatsing.

Deze bijstand wordt kosteloos aangeboden: uw inkomen en vermogen worden niet meegewogen en u bent geen eigen bijdrage verschuldigd. Hoewel de rechtbank een advocaat toewijst, bent u niet verplicht deze advocaat te accepteren; u heeft de vrijheid om zelf een voorkeursadvocaat te kiezen.

Indien u een voorkeursadvocaat verkiest, is het belangrijk dat deze gespecialiseerd is in civiel jeugdrecht en/of personen- en familierecht en geregistreerd staat bij de Raad voor Rechtsbijstand. Dit zorgt ervoor dat u valt onder de pilotregeling voor kosteloze bijstand. Als de advocaat niet op de lijst van gespecialiseerde advocaten valt dan zijn de algemene regels van gesubsidieerd rechtsbijstand van toepassing.

De pilot is beperkt tot eerste aanleg procedures bij de rechtbank bij een eerste uithuisplaatsing. Voor een verlengingsverzoek zijn de algemene regels van toepassing, net als voor een hoger beroep. In geval van een spoeduithuisplaatsing is de kosteloze rechtsbijstand voor de eerste zitting binnen twee weken na de uithuisplaatsing en de daaropvolgende zitting na drie maanden.

Tips!

Bij een dreigende uithuisplaatsing is het van essentieel belang dat u direct actie onderneemt. Door onmiddellijk contact op te nemen met FAIR Advocaten, kunnen wij snel actie ondernemen. Dit omvat het communiceren met de rechtbank als uw voorkeursadvocaat en invloed uit te oefenen op de planning van de zitting. Daarnaast is het van belang om snel contact met de advocaat te leggen zodat we snel een plan kunnen maken en een goed verweerschrift met bewijzen.

Neem contact op met FAIR

Heeft u te maken met zo een situatie? Of wenst u informatie over de mogelijkheden om alternatieven voor te stellen. Ontdek hoe FAIR Advocaten u kan ondersteunen. Het kennismakingsgesprek van een half uur is geheel vrijblijvend en gratis!

FAIR Advocaten
Rijswijkseplein 786
2516 LX Den Haag
070 – 204 00 28
zengin@fairadvocaten.nl

 

menu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram