MENU

Hoe krijg ik gezag als stiefouder? De oplossing voor jou!

4 oktober 2024

Hoe krijg ik gezag als stiefouder? De oplossing voor jou!

Een stiefouder kan behoefte hebben om de banden met de stiefkinderen juridisch sterker te maken, met name indien de hij/zij zorg draagt voor de kinderen als ware het zijn/haar eigen kinderen. In sommige gevallen is dat ook noodzakelijk en in het belang van de kinderen. De wet biedt deze type ouders de mogelijkheid om de juridische banden aan te sterken en een verzoek te doen om de stiefouder mede te belasten met het ouderlijk gezag over de kinderen op grond van artikel 1:253 t van het Burgerlijk Wetboek.

De voorwaarden voor gezag als stiefouder

De volgende voorwaarden zijn van belang bij het verzoek om het gezag te krijgen: 1) de stiefouder dient in een nauwe persoonlijke betrekking tot de kinderen te staan (family life) 2) de ouder en de stiefouder dienen op e dag van het verzoek gedurende tenminste 1 jaar onmiddellijk voorafgaand het verzoek gezamenlijk de zorg voor de kinderen te hebben gehad 3) de ouder die het verzoek doet moet minstens drie jaar alleen met het gezag belast te zijn geweest.

Toewijzing verzoek gezag stiefouder

Het moge duidelijk zijn dat aan alle drie de voorwaarden dient te worden voldaan zodat het verzoek tot gezag van de stiefouder kan worden toegewezen. Het formaliseren en juridisch maken van de nauwe persoonlijke betrekkingen tussen stiefouder en de kinderen is de voornaamste reden om het verzoek te doen om een stiefouder mede te belasten met het ouderlijk gezag.

Bescherming belangen van het kind/de kinderen door stiefouder gezag te geven

Verder biedt de wet hiermee de zekerheid dat de belangen van de kinderen worden beschermd indien er onverhoopt een situatie zich voordoet dat de ouder niet meer in staat is het gezag over de kinderen uit te oefenen als gevolg van bijvoorbeeld overlijden van de ouder waardoor het risico bestaat dat de kinderen hun hoofdverblijf verkrijgen bij de andere ouder of dat de kinderen opgenomen worden in een pleeggezin. Dit kan aanzienlijke gevolgen met zich meebrengen met betrekking tot de verdere ontwikkeling van de kinderen en is het daarom van belang dat een stiefouder ook het gezag kan hebben.

Aanvullend verzoek: wijzigen achternaam

Indien het verzoek om het gezag over de kinderen wordt toegewezen, dan biedt de wet de mogelijkheid om daarnaast een verzoek te doen voor het wijzigen van de achternaam van de kinderen. Normaliter verloopt een aanvraag voor het wijzigen van de achternaam via Justis en dus niet via een verzoekschrift procedure bij de rechtbank. Naast een verzoek zoals hierboven besproken kan een aanvullend verzoek worden gedaan om de achternaam van de stiefkinderen te wijzigen naar de achternaam van de stiefouder. Het wijzigen van de achternaam van de kinderen is ook mogelijk bij een verzoek om stiefouderadoptie. Zie hiervoor de blog over stiefouderadoptie.

Neem contact op met FAIR als u als stiefouder gezag wenst te krijgen

De meeste mensen staat niet stil bij de gevolgen voor de toekomst indien de verzorgende ouder onverhoopt wegvalt. Het is daarom belangrijk om de juridische werkelijkheid in overeenstemming wenst te brengen met de feitelijke werkelijkheid in het belang van de kinderen. Heeft u te maken met zo een situatie? Of wenst u informatie over de mogelijkheden om alternatieven voor te stellen. Ontdek hoe de advocaten van FAIR Advocaten u kunnen ondersteunen. FAIR Advocaten is zowel 2023 als 2022 winnaar geworden van de Review Awards van Advocaatscore waarin zij het hoogst is beoordeeld op cliënttevredenheid. In 2024 stonden vijf van onze advocaten in de top 10 best beoordeelde advocaten van Nederland en werd Fair Advocaten de tweede van het land. De familierechtadvocaten stonden op nummer 3 en 4 van 2000 advocaten. Lees hier de reviews! Het kennismakingsgesprek van een half uur is geheel vrijblijvend en gratis! Indien u nog meer blogs wenst te lezen over familierecht kunt u bijvoorbeeld deze blog lezen over partneralimentatie.

Rijswijkseplein 786
2516 LX Den Haag
070 – 204 00 28
vurdelja@fairadvocaten.nl

 

menu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram