MENU

Geen toestemming voor vakantie met de kinderen? Dit kun je doen!

30 augustus 2024

Een vakantie plannen met je kind(eren) kan lastig zijn wanneer de andere gezaghebbende ouder geen toestemming geeft voor de vakantie. In zo’n situatie kan vervangende toestemming door de rechter een oplossing bieden. Maar hoe werkt dit precies?

Wat is vervangende toestemming?
Bij gezamenlijk gezag moeten beide ouders toestemming geven voor vakanties. Als één ouder weigert, kan de ander vervangende toestemming aanvragen bij de rechter. Dit betekent dat de rechter de toestemming van de weigerende ouder vervangt.

Wanneer kun je vervangende toestemming aanvragen?
Vervangende toestemming kan worden aangevraagd als de andere ouder weigert zonder een geldige reden. De rechter zal vooral kijken naar het belang van het kind, bijvoorbeeld of een vakantieland veilig is en of het vertrek naar een vakantieoord de omgang met de andere ouder niet onredelijk belemmert.

Wat gebeurt er tijdens de zitting?
De rechter zal vragen stellen aan beide ouders om te achterhalen waar de knelpunten zitten. Mocht het kind ouder dan 12 jaar zijn, mag het kind ook zijn/haar mening geven over de vakantie. De rechter onderzoekt of de ene ouder het verzoek frustreert om vervelend te doen of dat er een concrete reden is om het verzoek af te wijzen.

Voorbeelden:
De rechter heeft in soortgelijke zaken een verzoek voor vervangende toestemming voor een vakantie afgewezen van een vader die al een geruime tijd niet voor het kind zorgt omdat de moeder de omgangsregeling niet nakomt. Ondanks dat de rechter de handelswijze van de moeder niet goedkeurt, heeft hij het verzoek van vader afgewezen omdat het kind, van 6, al een lange tijd niet alleen met de vader is geweest (ECLI:NL:RBNHO:2023:8837).

In een andere zaak heeft de rechter het verzoek van de ouder toegewezen. Vader gaf geen toestemming voor een reis naar Japan omdat hij bang was dat het kind niet teruggebracht zou worden. De rechter vond dat er onvoldoende redenen zijn om te veronderstellen dat de moeder niet meer terugkeert met de minderjarige. De rechter bepaalde dat de moeder inmiddels voldoende binding met Nederland heeft en dat de vrees van vader voor ontvoering zijn oorsprong vindt in de slechte verstandhouding tussen de ouders en gebrek aan vertrouwen (ECLI:NL:RBLIM:2022:6019).

Tips!

  1. Valt een vakantie binnen een periode van de andere ouder en wil deze ouder daarom geen toestemming geven, biedt de andere ouder dan een compensatie. Ziet de ouder het kind ieder weekend? En kan die omgang door de vakantie geen doorgang vinden, stel dan voor om de eerstvolgende omgangsweekend te verlengen met enkele dagen, of misschien is extra dagen is een andere vakantie een oplossing?
  2. Wees duidelijk over waar je naartoe gaat. Vraag de rechter concreet om naar een specifieke plek te mogen gaan. Als je vakantie nog niet concreet is, kan dit een probleem worden.
  3. Onderbouw goed dat je je best hebt gedaan om toestemming van de andere ouder te krijgen.

Neem contact op met FAIR Advocaten
Heb je te maken met een vergelijkbare situatie? Wil je weten wat wij voor jou kunnen betekenen? Het eerste kennismakingsgesprek van een half uur is geheel vrijblijvend en gratis!

FAIR Advocaten
Rijswijkseplein 786
2516 LX Den Haag
070 – 204 00 28
zengin@fairadvocaten.nl

menu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram