MENU
4 oktober 2024

Een stiefouder kan behoefte hebben om de banden met de stiefkinderen juridisch sterker te maken, met name indien de stiefouder zorg draagt voor de kinderen als ware het zijn/haar eigen kinderen. In sommige gevallen is dat ook noodzakelijk en in het belang van de kinderen. De wet biedt stiefouders de mogelijkheid om de juridische banden aan te sterken en een verzoek te doen om de stiefouder mede te belasten met het ouderlijk gezag over de kinderen.

Op grond van de wet dient wel aan een aantal voorwaarden te worden voldaan:

  • Zo dient de stiefouder in een nauwe persoonlijke betrekking tot de kinderen te staan, oftewel family life;
  • De ouder en de stiefouder dienen op de dag van het verzoek gedurende ten minste een aaneengesloten periode van een jaar onmiddellijk voorafgaande aan het verzoek gezamenlijk de zorg voor de kinderen te hebben gehad;

en

  • Tot slot dient de ouder die het verzoek doet ten minste een aaneengesloten periode van drie jaren alleen met het gezag belast te zijn geweest.

Het moge duidelijk zijn dat aan alle drie de voorwaarden dient te worden voldaan zodat het verzoek kan worden toegewezen. Het formaliseren en juridisch maken van de nauwe persoonlijke betrekkingen tussen stiefouder en de kinderen is de voornaamste reden om het verzoek te doen om een stiefouder mede te belasten met het ouderlijk gezag.

Verder biedt de wet hiermee de zekerheid dat de belangen van de kinderen worden beschermd  indien er onverhoopt een situatie zich voordoet dat de ouder niet meer in staat is het gezag over de kinderen uit te oefenen als gevolg van bijvoorbeeld overlijden van de ouder waardoor het risico bestaat dat de kinderen hun hoofdverblijf verkrijgen bij de andere ouder of dat de kinderen opgenomen worden in een pleeggezin. Dit kan aanzienlijke gevolgen met zich meebrengen met betrekking tot de verdere ontwikkeling van de kinderen.

Aanvullend verzoek: wijzigen achternaam
Indien het verzoek om de stiefouder mede te belasten met het gezag over de kinderen wordt toegewezen, dan biedt de wet de mogelijkheid om daarnaast een verzoek te doen voor het wijzigen van de achternaam van de kinderen. Normaliter verloopt een aanvraag voor het wijzigen van de achternaam via Justis en dus niet via een verzoekschrift procedure bij de rechtbank. Bij een verzoek om een stiefouder mede te belasten met het ouderlijk gezag over de kinderen kan een aanvullend verzoek worden gedaan om de achternaam van de stiefkinderen te wijzigen naar de achternaam van de stiefouder.

Het wijzigen van de achternaam van de kinderen is ook mogelijk bij een verzoek om stiefouderadoptie. Zie hiervoor het blog over stiefouderadoptie.

Neem contact op met FAIR
De meeste mensen staat niet stil bij de gevolgen voor de toekomst indien de verzorgende ouder onverhoopt wegvalt. Het is daarom belangrijk om de juridische werkelijkheid in overeenstemming wenst te brengen met de feitelijke werkelijkheid in het belang van de kinderen.

Heeft u te maken met zo een situatie? Bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan contact op met een van onze advocaten. Het kennismakingsgesprek van een half uur is geheel vrijblijvend en gratis!

FAIR Advocaten
Rijswijkseplein 786
2516 LX Den Haag
070 – 204 00 28
info@fairadvocaten.nl

menu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram