MENU
23 augustus 2024

Een stiefouder kan behoefte hebben om de banden met de stiefkinderen juridisch sterker te maken, met name indien de stiefouder zorg draagt voor de kinderen als ware het zijn/haar eigen kinderen. De wet biedt stiefouders de mogelijkheid om de juridische banden aan te sterken. De stiefouder kan een verzoek doen om de kinderen te adopteren.

Op grond van de wet dient wel aan een groot aantal voorwaarden te worden voldaan aangezien het toekennen van het verzoek om de kinderen te adopteren een vergaande beslissing is. De volgende voorwaarden zijn van toepassing bij de beoordeling of adoptie toegewezen kan worden en in het belang van de kinderen is:

  • het verzoek door de adoptant die echtgenoot van de ouder is kan worden gedaan indien hij ten minste drie aaneengesloten jaren onmiddellijk voorafgaande aan de indiening van het verzoek met die ouder heeft samengeleefd;
  • het verzoek tot adoptie alleen kan worden toegewezen, indien de adoptie in het kennelijk belang van het kind is en wanneer ten tijde van het verzoek tot adoptie vaststaat en voor de toekomst redelijkerwijs te voorzien is dat het kind niets meer van zijn ouder of ouders in de hoedanigheid van ouder te verwachten heeft;
  • Dat het kind op de dag van het verzoek minderjarig is;
  • Dat het kind niet een kleinkind is van een adoptant en dat de adoptant ten minste achttien jaren ouder is dan het kind;
  • Dat geen van beide ouders het verzoek tegenspreekt;
  • Dat indien de echtgenoot van de ouder of adoptiefouder het kind adopteert, zij gezamenlijk het kind gedurende ten minste een jaar hebben verzorgd en opgevoed;
  • Dat, indien de echtgenoot van de ouder het kind adopteert, geldt dat deze ouder alleen of samen met voornoemde echtgenoot het gezag heeft.

Indien de andere ouder het verzoek om adoptie tegenspreekt, wat te verwachten is in sommige gevallen, dan biedt de wet hiervoor nog een vangnet. Aan de tegenspraak van de andere ouder kan worden voorbijgegaan bij het voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • Indien het kind en de ouder niet of nauwelijks in gezinsverband hebben samengeleefd; of
  • Indien de ouder het gezag over het kind heeft misbruikt of de verzorging en opvoeding van het kind op grove wijze heeft verwaarloosd; of
  • Indien de ouder onherroepelijk is veroordeeld wegens het plegen tegen de minderjarige van een van de misdrijven omschreven in de titel 13 tot en met 15 en 18 tot en met 20 van het Wetboek van Strafrecht.

Het formaliseren en juridisch maken van de nauwe persoonlijke betrekkingen tussen stiefouder en de kinderen is de voornaamste reden om het verzoek te doen om een stiefouder mede te belasten met het ouderlijk gezag. Verder biedt de wet hiermee de zekerheid dat de belangen van de kinderen worden beschermd  indien er onverhoopt een situatie zich voordoet dat de ouder niet meer in staat is het gezag over de kinderen uit te oefenen als gevolg van bijvoorbeeld overlijden van de ouder waardoor het risico bestaat dat de kinderen hun hoofdverblijf verkrijgen bij de andere ouder of dat de kinderen opgenomen worden in een pleeggezin. Dit kan aanzienlijke gevolgen met zich meebrengen met betrekking tot de verdere ontwikkeling van de kinderen.

Wijziging achternaam
Indien het verzoek om stiefouder adoptie wordt toegewezen, dan biedt de wet de mogelijkheid om daarnaast een verzoek te doen tot het wijzigen van de achternaam van de kinderen. Normaliter verloopt een aanvraag voor het wijzigen van de achternaam via Justis en dus niet via een verzoekschrift procedure bij de rechtbank.
Bij een verzoek om stiefouderadoptie kan een aanvullend verzoek worden gedaan om de achternaam van de stiefkinderen te wijzigen naar de achternaam van de stiefouder.

Het wijzigen van de achternaam van de kinderen is ook mogelijk bij een verzoek om de stiefouder mede te belasten met het gezag over de kinderen. Zie hiervoor het blog over gezag stiefouder.

Neem contact op met FAIR
De meeste mensen staat niet stil naar de gevolgen voor de toekomst indien de ouder onverhoopt wegvalt. Het is daarom belangrijk om de feitelijke werkelijkheid in overeenstemming wenst te brengen met de juridische werkelijkheid in het belang van de kinderen.

Heeft u te maken met zo een situatie? Bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan contact op met een van onze advocaten. Het kennismakingsgesprek van een half uur is geheel vrijblijvend en gratis!

FAIR Advocaten
Rijswijkseplein 786
2516 LX Den Haag
070 – 204 00 28
info@fairadvocaten.nl

menu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram