MENU

Verhuurder zegt op wegens dringend eigen gebruik! Wat nu?

12 juli 2024

Verhuurder zegt op wegens dringend eigen gebruik! Wat nu?

Als huurder denk je er nooit aan dat een verhuurder op gegeven moment zijn eigen woning terug wilt om een bepaalde reden. Een verhuurder kan op dat moment de huurovereenkomst laten ontbinden door een rechter wegens dringend eigen gebruik. Het is een moeilijke situatie voor zowel de verhuurder als de huurder. In deze blog laat ik u weten wat u als huurder kunt verwachten indien u te maken krijgt met een soortgelijke situatie en waar u recht op heeft!

Welke redenen?

Bij aanvang van een huurovereenkomst heb je als huurder het idee, zolang ik de huur betaal, kan ik hier blijven zolang ik wil. In de praktijk werkt het helaas anders. Huurders hebben te maken met verhuurders en dit wil zeggen dat ook verhuurders soms van gedachte kunnen veranderen. Als je een woning verhuurt en je woont bijvoorbeeld samen met een partner en een relatiebreuk volgt, kunnen de belangen veranderen. Dit wil zeggen dat je als verhuurder denkt, waar moet ik nu wonen terwijl ik een woning verhuur aan een huurder?

De wet

Een beroep doen op dringend eigen gebruik kan een lastige situatie zijn, omdat de verhuurder de huurder moet informeren dat hij/zij de woning weer zelf nodig heeft, omdat bijvoorbeeld de relatie tussen de verhuurder en zijn partner is verbroken. Dit kan uiteraard problemen met zich meebrengen, omdat de huurder wordt opgezadeld met het probleem van de verhuurder.

In de wet is opgenomen dat een verhuurder een vordering dringend eigen gebruik een vordering dient in te dienen bij de kantonrechter in een bodemprocedure. Dat wil zeggen dat je niet zonder tussenkomst van de rechter de huurder uit de woning kunt ontruimen en eerst een verzoek dient te doen om de huurovereenkomst te ontbinden. De kantonrechter moet vervolgens bepalen of aan de voorwaarden is voldaan, zodat een beroep op dringend eigen gebruik kan slagen in de zin van artikel 7:274 lid 1 sub c BW.

1. Verhuurder heeft de woning zelf nodig

De eerste voorwaarde luidt: de verhuurder moet het gehuurde dringend zelf nodig hebben voor eigen gebruik. Dit kan dus zijn doordat er een relatiebreuk is en hij nergens kan wonen. Indien de verhuurder de dringendheid dan wel eigen gebruik niet aannemelijk kan maken, wordt de vordering bij de eerste voorwaarde al afgewezen.

2. Belangenafweging of verhuurder de huurovereenkomst dient voort te zetten

De tweede voorwaarde houdt in dat de verhuurder het gehuurde zo dringend nodig heeft, dat na een belangenafweging niet van de verhuurder gevergd kan worden dat de huurovereenkomst wordt voorgezet. Hier zijn meerdere factoren van belang zoals wat het belang is van de huurder: hoe lang woont hij er al, heeft hij de woning verbouwd, waarom moet de huurder hier wonen? De verhuurder dient ook zijn belang aannemelijk te maken. Dit punt is uiteraard in iedere situatie verschillend. Er wordt ook meegenomen of de verhuurder een andere woning kan kopen/huren ofwel dat hij andere woning ter beschikking heeft.

3. Is er een passende woonruimte voor de huurder?

De derde voorwaarde is dat de huurder andere passende woonruimte moet kunnen vinden. Als de huurder geen andere passende woonruimte kan vinden, dan wordt de vordering alsnog afgewezen. De verhuurder hoeft in dit geval geen andere passende woonruimte te vinden voor de huurder. Het gaat erom dat de huurder een andere woning zou kunnen vinden. Zelfs locatie en huurprijs is in principe geen beperking om aan deze voorwaarde te voldoen. De andere huurwoning hoeft niet in dezelfde postcode te zijn. Aan deze voorwaarde is daarom snel voldaan.

Tips!

Het is verstandig om een advocaat te benaderen indien u een brief ontvangt van uw verhuurder dat hij de huurovereenkomst wenst op te zeggen vanwege dringend eigen gebruik. Er zijn talloze mogelijkheden om verweren te voeren. Onder begeleiding van een advocaat kunt u hiertegen verweer voeren. Wilt u andere blogs lezen over het huurrecht? Dan heb ik hier nog een interessante over het verschil tussen een bruikleenovereenkomst en een huurovereenkomst?

Neem contact op met FAIR als er wordt de verhuurder de huur opzegt wegens dringend eigen gebruik!

Heeft u te maken met zo een situatie? Of wenst u informatie over de mogelijkheden om alternatieven voor te stellen. Ontdek hoe de advocaten van FAIR Advocaten u kunnen ondersteunen. FAIR Advocaten is zowel 2023 als 2022 winnaar geworden van de Review Awards van Advocaatscore waarin zij het hoogst is beoordeeld op cliënttevredenheid. In 2023 stonden vijf van onze advocaten in de top 10 best beoordeelde advocaten van Nederland. De jeugdrecht advocaat stond op nummer 3 van 2000 advocaten. Lees hier de reviews! Het kennismakingsgesprek van een half uur is geheel vrijblijvend en gratis!

 

Rijswijkseplein 786
2516 LX Den Haag
070 – 204 00 28
jevtovic@fairadvocaten.nl

menu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram