MENU

OM-zitting, wat is dat?

28 december 2022

Bij een OM-zitting wordt u opgeroepen om bij de officier van justitie te komen. Het openbaar ministerie wil u dan een strafbeschikking opleggen. Dit is een straf die op uw justitiële documentatie wordt genoteerd. Met de acceptatie van de strafbeschikking staat uw schuld vast. Is het verstandig om hiermee akkoord te gaan of kunt u dit beter aanvechten?

Als u verdacht wordt van een strafbaar feit kan de officier van justitie besluiten u een dagvaarding te sturen. U moet dan bij de strafrechter komen, bijvoorbeeld politierechter of de meervoudige strafkamer. Het is echter in bepaalde gevallen ook mogelijk dat de officier van justitie u een oproeping stuurt om te verschijnen bij een om-zitting. Dit is in feite een gesprek met de officier van justitie die u vertelt waar u van wordt verdacht en uiteindelijk beslist of en wat voor straf u krijgt. Let op, bij een OM-zitting is alleen een officier van justitie aanwezig. Er komt dus geen rechter aan te pas!

Als u een strafbeschikking krijgt uitgereikt kunt u twee dingen doen, accepteren of in verzet gaan. Soms is het makkelijker om akkoord te gaan met een geldboete zodat u niet voor de rechter verschijnt, maar is dit ook de beste optie voor u? Als u de strafbeschikking accepteert, krijgt u een aantekening op uw justitiële documentatie. Uw schuld staat dan vast en dit kan ook worden gebruikt bij een eventuele aanvraag van een verklaring over uw gedrag (VOG) die voor een baan nodig kan zijn. Indien u het niet eens bent met de strafbeschikking, dan kunt in bezwaar (verzet) tegen de strafbeschikking. De zaak wordt dan inhoudelijk beoordeeld door een rechter.

Tips!

Het is belangrijk dat u zich tijdens een OM-zitting laat bijstaan door een gespecialiseerde strafrechtadvocaat. De advocaat kan uw zaak beoordelen en de kansen met u bespreken zodat u weet waar u aan toe bent. Het is in uw belang dat uw zaak tijdens de zitting goed wordt bepleit, zodat de officier van justitie kan worden overtuigd om de zaak alsnog te seponeren (einde zaak), een lagere straf op te leggen of voorwaardelijk sepot af te doen. Neem dus tijdig contact op met een advocaat zodra u een oproeping heeft ontvangen om u te laten informeren.

Neem contact op met FAIR!
Heeft u te maken met zo een situatie? Bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Het kennismakingsgesprek van een half uur is geheel vrijblijvend en gratis!

FAIR Advocaten
Rijswijkseplein 786
2516 LX Den Haag
070 – 204 00 28
seker@fairadvocaten.nl

menu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram